A szőrtelenítésről

Sokáig azt gondoltam, hogy egy orvosnak nem lehet feladata, hogy szőrtelenítsen. Tulajdonképpen még ma is ez a véleményem, de mióta rendelkezésemre áll egy olyan készülék, amellyel mellesleg szőrteleníteni is lehet, ráadásul az a tapasztalatom, hogy rendkívül hatékonyan, azóta jónéhány kezelést végeztem. Az IPL készülék német gyártója nagy gondot fordított arra, hogy jól betanítson a szőrtelenítés technikájába. Sajnos sokaknak van rossz tapasztalata, sokan átestek már eredménytelen kezelésen, és ennek néha a nem eléggé hatékony készülék de még gyakrabban a kezelési paraméterek nem megfelelő megválasztása az oka, s ehhez hozzájárulhat az is, hogy a betegeket nem tájékoztatják kellő gondossággal.

A kezelés azon az elven alapul, hogy a fényenergia a szőrszálak barna pigmentjében elnyelődve hőenergiává alakul, ami elpusztítja a szőrtüszőt. Ha a környező bőr is barna, akkor az is elnyel valamennyi fényt, ami károsíthatja a bőrt. Ha a szőrszál nem elég sötét, mondjuk világos barna, szőke vagy ősz, akkor nem keletkezik a szőrszál elpusztításához elegendő energia. A feladat tehát az, hogy olyan beállítást találjunk, ami elég a szőrtüsző elpusztításához, de nem károsítja a bőrt. Egyszerűen mondva túl alacsony energia esetén a kezelés nem lesz hatásos, túl magas esetén viszont megégethetjük a bőrt.  A kezelést azoknál a betegeknél a leghatékonyabb, akiknek világos a bőrük és erős, sötét színű a szőrzetük. Ha napfénynek kitett régióban kezelünk, a nyári hónapokat ki kell hagyni, s meg kell várni, amíg a napbarnította bőr kivilágosodik. Ugyanezen okból a szoláriumozás is tiltott a kezelés teljes időtartama alatt.

A másik fontos dolog, amit figyelembe kell venni, hogy a kezelés során kizárólag a borotválás illetve krémes szőrtelenítés ajánlott. Ha csipesszel vagy gyantázással kihúzzuk a szőrszálat, akkor nincs ami elnyelné az energiát, tehát a kezelés eredménytelen lesz. Mivel az IPL csak a növekedés bizonyos fázisában lévő tüszőket pusztítja el, egy adott régió teljes szőrtelenítéséhez általában 6-8 kezelés szükséges, mégpedig a nyak feletti területeken 3-4 hetente, az az alatti területeken 6-8 hetente ismételve. Ha ezeket a szabályokat betartjuk, okkal reménykedhetünk sikerben. Fontos még megjegyezni, hogy még a az eredményes kezelés sem végleges, csak tartós, ezért kb. évente érdemes 1-1 kezelést beiktatni.

Kapcsolódó bejegyzések