Bőrszárazság

Egyre gyakoribb probléma a száraz bőr. Ennek egyik leggyakoribb oka a túlzásba vitt tisztálkodás. A „túlzásba vitt” meghatározást elsősorban a bőr szempontjából értem. Ma már megszokottá vált a mindennapos zuhanyozás, amit néhányan kétszer is megismételnek, hogy a test természetes szagát kozmetikai készítmények illatával váltsák fel. A nagyvárosi életmód mellett csak ritkán válunk „piszkossá”, inkább arról van szó, hogy sokan a zsírtalan bőr érzetét azonosítják a tisztaság érzetével.

A bőrünket borító zsírköpenynek, akárcsak a bőr saját baktériumai által biztosított ún. savköpenynek, fontos szerepe van a szervezet védelme szempontjából. Ha ezt a zsírköpenyt minden nap eltávolítjuk, a bőr természetes savas kémhatását pedig a lúgos hatású tisztálkodó szerekkel közömbösítjük, akkor a bőr védelmi rendszerét gyengítjük, amelynek következtében a környezeti allergének könnyebben elérik az immunsejtjeinket, s a környezetünkben mindenütt jelenlévő fakultatív kórokozók, baktériumok, vírusok, gombák könnyebben elszaporodnak, ami betegségek kialakulásához vezethet. A száraz bőr gyakran viszketést okoz, ami vakaródzáshoz vezet, és tovább fokozza a bőr sérülékenységét. Ez főleg idősebb korban okoz problémát, ugyanis a korral amúgy is csökken a faggyútermelés, ezért idős embereknél fokozottan figyelni kell a viszketés csökkentésére és a száraz bőr kezelésére.

Ezen kedvezőtlen hatások kivédése úgy is lehetséges, hogy nem kell gyökeresen változtatni szokásainkon. A kádfürdővel szemben előnyben kell részesíteni a zuhanyozást, de ha egy fárasztó hideg nap után jól esik a fürdőzés, akkor öntsenek fürdőolajat a vízbe. A zuhanyozáshoz olajos tusfürdőt válasszanak, ami rögtön pótolja az elvesztett zsírréteget. A zuhanyozás végén nem érezzük a megszokott zsírtalan simaságot, sőt a nedves bőr kifejezetten síkos érzetű, de törölközés után ez a síkosság megszűnik, s azonnal fel lehet öltözni. A bőrszárazságban szenvedő betegek jelentős részének a megfelelő olajos tusfürdő több heti használata után megszűnnek a panaszai, s akár el is hagyhatják a testápolójukat. Ajánlom figyelmükbe azoknak, akiknek erre lehetőségük van, a patikákban kapható gyógykozmetikai készítményeket, mert ezek általában valóban bőrgyógyászati igényességgel vannak összeállítva.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!