Hajhullás

Bár az életkor és a hormonszint jelentősen befolyásolja a haj növekedési ütemét, a hajszálak vastagságát, és a hajzat sűrűségét, ezek alapvetően örökletesen meghatározott jellegzetességek. A kor előrehaladtával a hormonszint változása miatt a hajhullás természetes folyamat, de előfordul szülés után, a szoptatás idején, vagy olyankor is, ha bizonyos endokrinológiai zavarok (pl. policisztás ovárium szindróma, pajzsmirigy rendellenesség), gyulladásos góc, vashiány vagy egyes nyomelemek hiánya miatt a hajhagymák átmenetileg károsodnak. A hajvesztést még a stressz is fokozhatja.

A férfiak kopaszodásának mértéke öröklött hajlam szerint egyénileg változik. Mivel az oki kezelés a férfiasságot tenné kockára, itt csak tüneti kezelés lehetséges, amivel optimális esetben lassítani lehet a folyamatot. Nőknél a menopauza után szinte mindig tapasztalható valamilyen fokú hajvesztés, mert a női hormonok eltűnésével kifejezettebbé válik az androgén hormonok hatása a szőrtüszőkre. Ha fiatal nőknél látjuk a hormonális hajhullás jellegzetességeit (hajritkulás a fejtetőn), akkor érdemes valamilyen kiváltó ok, valamilyen hormonális rendellenesség után kutatni. Ha a hajhulláshoz menstruációs zavar, esetleg szőrösödés és aknés bőrtünetek is tárulnak, gondolni kell a policisztás ovárium szindróma lehetőségére. A fogamzásképes korban lévő nőkön jelentkező androgén típusú hajhullás tünetileg jól kezelhető a fogamzásgátló hatással is rendelkező antiandrogén szerekkel. Mindkét nem esetén alkalmazhatók azonban olyan kezelések, amelyek a hajhagymákat táplálják, vérkeringésüket serkentik.

A hajas fejbőrben a hajtüszők 2-3 mm mélységben vannak, itt a legintenzívebb az anyagcsere. A mezoterápia során mikroinjekciókkal pont ide tudjuk juttatni azokat az anyagokat (vitaminok, nyomelemek, keringésfokozók, növekedési faktorok), amelyek a hajhagymák működése szempontjából nagyon fontosak, ezzel a hajhullás mértékét csökkentjük, a hajszálak rostjait erősítjük, a fejbőrt tápláljuk és hidratáljuk. Hormonális hajhullás esetén egy speciális összetevővel gátoljuk a közvetlen hormonhatásért felelős dehidrotesztoszteront.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!