Pattanásos bőr kezelése: felnőttkori okok és gyógymódok

A pattanásos bőr kezelése szerencsére több fronton is működik. Az okok, életkor alapján minden pattanás eltüntethető külső vagy belső kezeléssel.

Pattanás kamaszkorban és felnőtteknél is?

Kamaszkori pattanásos bőr kezelése

Az arcbőr pórusainak eltömődött és gyulladt állapota szemmel látható, fájdalmas, pirosló dudorokban nyilvánul meg. A nem kívánatos bőrelváltozás a tinédzserkor velejárója, a serdülő szervezet élénk hormonjainak következménye. Jó esetben csak egy rossz emlék marad, de sok felnőtt is küzd a pattanások újbóli megjelenésével. A 25 éven feletti nők közül mintegy 41 százalék küzd pattanásokkal. A férfiak közül jóval kevesebben találkoznak ezzel a gonddal felnőttként. 

A pattanások ismételt kialakulása visszavezethető a hormonrendszer hibás működésére. A problémára utal a bőrelváltozás megjelenésének helye is, ami jellemzően a száj körül és az áll vonalában alakul ki.

A faggyúmirigyeknek vannak hormon receptoraik, amik összeköttetésben állnak a nemi hormonokkal. A hormonok serkentik a faggyútermelést és kialakul a pattanás. Endokrinológiai eredetű és zsírosabb, pattanásosabb bőrt eredményez például a PCOS vagy a Cushing-szindróma.

Az életmódnak óriási hatása van a bőr állapotára

Kamaszkori pattanásos bőr kezelése

A felnőtteknél azonban gyakoribb az életmódból fakadó negatív bőrkép megjelenése. Jól tudjuk, hogy az étkezésünk, szokásaink és a teljes életmódunk kihat a bőrünkre is. A rossz szokások többek között kellemetlen és nem múló, újra és újra kiújuló pattanások elbújását eredményezik.

Az étkezésben kettő ételcsoport van, ami bizonyítottan pattanást okoz. Egyrészt az arra érzékenyek szembesülhetnek pattanásokkal, de a túlzott fogyasztás is vezethet alkalmanként eltömődött faggyúmirigyekhez. A magas glikémiás indexű ételek, tehát a cukros termékek és a tejtermékek szerepelnek a tiltólistán.

A magas glikémiás index azt jelenti, hogy az ebbe a kategóriába sorolható ételek képesek megnövelni a szervezet vércukorszintjét, méghozzá káros mértékben. 

Az étkezésen kívül a káros szokások is növelik a pattanások megjelenésének esélyét, illetve a meglévő bőrproblémát súlyosbítani tudják. Alapvető arcápolási rutinnak számít a tudatos arctisztítás. Ha ez elmarad, azt a bőr pórusai szenvedik meg. A rendszeresen fennhagyott smink vagy a koszos kézzel piszkálás a bőr pórusait eltömíti, gyulladás következik be. A túlzásba vitt tisztítás is irritációt okoz és a faggyúmirigyek nem tudnak kiürülni.

dohányzás és a stresszes életmód valóságos halálos ítélet a szép, egészséges arcbőrre nézve. A dohányzás a szervezetben képes olyan stimulációt előidézni, ami hat a faggyútermelésre is. A bőr ezeknek a tényezőknek a hatására elveszíti eredeti külsejét, gyorsabban és jobban meglátszanak rajta az öregedés jelei is.

Bőrgyógyász segít a szépülésben

Kamaszkori pattanásos bőr kezelése

Amellett, hogy ügyelni kell az egészséges életmód egyensúlyának megtartására, bőrgyógyászati szolgáltatásokkal is lehet javítani az arcbőr állapotán. A felnőttkori és a kamaszkori pattanásos bőr kezelése hámlasztással és lézerrel eredményes lesz. A kémiai hámlasztás kiegészítésnek nagyszerű választás, mert segít a hegek eltüntetésében és a bőrfelszín megújításában. Kizárólag szakember végezheti, aki tisztában van a felhasznált szerek tulajdonságaival és tudja milyen arányban és ennyi ideig szabad azokat alkalmazni az arcbőrön.

Forduljon bizalommal a budapesti magán bőrgyógyászatunkhoz, ha szeretné maga mögött hagyni a pattanások problémáját! Segítünk szebb bőrképet, egészségesebb kinézetű arcot elérni a modern bőrgyógyászat eszközeivel.

Időpontot előzetes egyeztetéssel tudunk adni a vendégeknek, a honlapunkon szereplő elérhetőségek egyikén.

Címkék