Budapesti bőrgyógyászatunkhoz rosacea-val is fordulhat

A budapesti bőrgyógyászatunkon kezelést kínálunk a rosacea kiváltó okaira. Segítünk enyhíteni a tüneteket és visszaadni a bőre eredeti állapotát.

Rosacea, de mégis mi az?

A kivörösödés gyakori tünet a bőrön. Piros lesz a kezünk fején a bőr, ha túlságosan kiszárad, piroslik az arcunk, ha kicsípte a hideg. Az el nem múló kipirosodás azonban nem természetes jelenség, hanem egy betegség meglétét jelzi. A rosacea az erek kitágulásával járó betegség, ám a konkrét oka eddig még ismeretlen.

A nők és a férfiak körében is ugyanúgy kialakulhat a rosacea. A krónikus bőrbetegség jellemzően a 30 és 50 év közötti felnőtteknél jelentkezik leggyakrabban.

A rosacea tüneteiről

A rosacea fő tünete a pirosság, ami az orcákat, az orrot érinti elsősorban, de megjelenhet az állakon és a szemek körül is. Az erek kitágulnak, a vér pangani kezd, a bőrpír kialakul. A pirosodás nemcsak szorongást okozhat a betegben, de ráadásul égő érzés is kíséri. Fokozatosan kezdődik, végül egybefolyó pirosságba torkollik. Ahogyan a tünetek rosszabbodnak, a bőr begyullad, a faggyúmirigyek gennyesedhetnek. Szélsőséges esetben a bőr meg is vastagodhat, de csak az orr területén.

A rosacea okairól

Az értágulatok megjelenhetnek több tényező hatására is:

A beteg túl meleg vagy túl hideg környezetben tartózkodik

Alkoholt fogyasztott

Fűszeres ételt evett

Koffeint fogyasztott

A napon leégett a bőre

Megfigyelték, hogy a kipirosodás, a gyulladt csomók nem egyedüli tünetként jelennek meg, hanem gyakran valamilyen betegség, állapot társaságában. A magasvérnyomás, petefészek betegségek, gyomor-bélrendszer betegségei is együtt járhatnak a rosacea tüneteinek aktiválódásával, de előfordul az is, hogy egyszerűen csak örökletes. A fehérebb, érzékenyebb bőrű emberek jobban ki vannak téve a krónikus bőrbetegség megjelenésének.

Általában rohamokban érkezik az értágulatok okozta pirosodás, de ez csak a kezdeti fázis. A rosacea-nak ugyanis három stádiumát tudjuk megkülönböztetni:

  1. stádium- átmeneti, később maradandó pirosodás
  2. stádium- gyulladt csomók megjelenése
  3. stádium- terjedő csomók, faggyúmirigyek elburjánzása

A rosacea kezeléséről

Sajnos a rosacea egyike azoknak a bőrbetegségeknek, amiknek pontos oka még nem ismert és így a kezelése is csupán tüneti lehet. A beteg a tüneteket kiváltó tényezők kerülésével képes kontrollálni a pirosság fellángolását. Ezen kívül a célzott bőrgyógyászati kezelések, személyre szabott terápia tud segíteni minden érintettnek abban, hogy vissza tudja szerezni a megszokott külsejét és vele együtt az önbizalmát.

A bőrgyógyász külsőleg és belsőleg alkalmazható termékeket is felírhat, krémeket és gyógyszereket is. A visszafogott tünetekre elegendőek lehetnek a krémek is. A látványosabb és zavaróbb tünetekkel szemben ellenőrzött antibiotikum kúrával lehet próbálkozni. Lézerese kezeléssel az értágulatok állapota javítható.

A beteg elszántsága, a bőrgyógyász hozzáértése együttesen elérheti, hogy a rosacea-t kordában tartsa a beteg. A kontroll hatására meg lehet előzni, hogy az első stádiumú rosacea súlyosbodjon, illetve a tünetek még súlyosabbakká váljanak.

Magán bőrgyógyászatunk Budapesten várja a pácienseket, általános és esztétikai célú kezelésekkel. Bizonyos betegségek tünetei, az arcon megjelenő, zavaró bőrelváltozások komoly hatással vannak a hétköznapi életre, a páciens önbizalmára. Minél hamarabb bejelentkezik, annál hamarabb születik meg a diagnózis, amit a személyre szabott kezelés követ majd. Kérjen segítséget elismert és tapasztalt bőrgyógyásztól, jelentkezzen be a honlapon szereplő elérhetőségeink egyikén!

Címkék