A menopauzális hormonterápia bőrgyógyászati vonatkozásai

A menopauza szindromában szenvedő nők sokszor panaszkodnak bőrszárazságról, hajhullásról, a haj és köröm törékennyé válásáról. Ezeknek a tüneteknek a hátterében az ösztrogénhiány áll, ezért a hormonpótló kezelés hatására ezek javulása várható. A hajhullás általában a nyugalmi (telogén) és a növekedési (anagén) fázisban lévő hajhagymák arányától függ, ezért ha hormonpótlást adunk, több hajhagyma kerül anagén fázisba, ezért a hajhullás általában csökken, a kezelés elhagyása után azonban fokozódhat a hajhullás. Ugyanez a folyamat játszódik a hajhagymákban a terhesség illetve a gyermekágy idején. A női hormonoknak a faggyúmirígyek működésére is hatása van, hiányuk esetén kevesebb faggyú termelődik, ami a bőr kiszáradásához vezet, ami enyhül a hormonpótlás hatására.

Az ösztrogén hatásával hozható összefüggésbe a májfolt (melazma) kialakulása a hormonpótlás idején csakúgy, mint terhesség alatt, vagy a fogamzásgátlók szedése során. Fényérzékeny nőkben az ösztrogén a panaszok romlását okozhatja. A fényérzékenység a hormonális kezelés abbahagyása után is megmaradhat.

Nem bizonyított összefüggés, azaz véletlen egybeesés lehet az ösztrogénkezelés valamint a rozacea és az atopiás bőrgyulladás kialakulása vagy romlása között.

Izgalmas és régóta vitatott kérdés az ösztrogénkezelés és a melanoma malignum kapcsolata. A legutóbbi nagy beteganyagon végzett vizsgálatok azonban gyakorlatilag kizárták a menopauzális hormonterápia melanomarizikót fokozó hatását.