Franciaországban visszakerült a patikákba a Diane 35

Diane 35

Nagy nyilvánosságot kapott, amikor éppen 1 éve felfüggesztette a francia gyógyszerhatóság a Diane 35 és a többi, azonos hatóanyagtartalmú de olcsóbb generikus készítmény forgalmazását a szer trombózisrizikójáról kibontakozó vita miatt. Ennek aktualitását egy haláleset adta - a gyógyszer 1987-es forgalombahozatala óta a negyedik -, melyben a trombózis a Diane 35 szedéséhez volt köthető. További 125 esetben a kialakult trombózis nem járt halálos szövődménnyel. A készítményt az elmúlt 25 évben kb. 315.000 nő szedte Franciaországban aknés bőrtüneteinek kezelésére, de a fogamzásgátló hatása miatt egyre többen használták csak erre a célra. A francia hatóság ennek a gyakorlatnak akart véget vetni. Az európai gyógyszerhatóság már tavaly májusban védelmébe vette a Diane 35-öt, mondván a haszon meghaladja a kockázatot, mindazonáltal csak azoknál az aknés betegeknél javasolja, ahol más terápia nem volt hatásos. A Diane 35 idén januárban ismét visszakerült a franciaországi patikák polcaira.

A hormonális fogamzásgátlók trombozósrizikót növelő hatása csaknem 50 éve, az első antibébi tablella bevezetése óta ismert. A különböző hatóanyagtartalmú készítményeknél eltérő mértékű ez a mellékhatás. Míg 100.000 fogamzásgátlót nem szedő nő közül 1 év alatt átlag 5-10 esetben keletkezik trombózis, az antibébi tablettát szedők között ez 20-30 esetben következik be. Összehasonlításul: a terhes nők esetében ez az arány lényegesen nagyobb, 100.000 terhes nő közül 1 év alatt kb 60-nál alakul ki vérrög.

Véleményem szerint bármilyen gyógyszert, így a hormonális fogamzásgátlókat is, csak az előny és kockázat gondos mérlegelése után szabad alkalmazni. Ha a szedés mellett döntünk, mindenképpen redukálni kell minden egyéb trombózisrizikót növelő tényezőt, így legfőképpen a dohányzást és az elhízást.

Kapcsolódó bejegyzések