Az étrend-kiegészítők és a bőr

Ahhoz, hogy bőrünk maradéktalanul el tudja látni komplex funkcióját, elengedhetetlen a tápanyagaként szolgáló alkotók megfelelő arányú jelenléte. A szükséges ásványi anyagok, enzimek, vitaminok, esszenciális zsírsavak egymáshoz viszonyított aránya az életkor és a bőrt érő károsító hatások függvényében változik. Laboratóriumi és klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a szelén és a cink segítik a hámsejtek proliferációját és differenciálódását, védik a sejteket a káros UVA és UVB sugárzással szemben és védik a szabadgyököket megkötő enzimeket is. Az A-, C- és E-vitamin serkenti a sejtdifferenciálódást, a mikrokeringést és a kollagénszintézist. A karotinoidok védik a sejtmembránokat. Az omega 3 és 6 zsírsavak fenntartjáák a bőr vízháztartását és javítják a hidratáltságát, a probiotikumok az immunitásban fontos szerepet játszó Langerhans-sejtek működését támogatják.

Tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy ezek a hatóanyagok étrendkiegészítők formájában, belsőleg adagolva is befolyásolni tudják a bőr, a haj és a köröm állapotát, azaz eljutnak azokhoz a szervekhez, melyeknek működését javítani rendeltetnek. A forgalomba kerülő táplálékkiegészítők in vivo klinikai vizsgálatát nagy számú páciensből álló csoportokon végzik. Az értékelés során összehasonlítják a vizsgált készítményt szedők eredményét a placebot, azaz hatóanyag nélküli tablettát szedőkével illetve bizonyos referencia készítményekkel. Az ilyen vizsgálatokat általában 3-6 hónapig folytatják. A kiértékelés biometriai méréseken és a bőrfelszín állapotának klinikai megfigyelésén alapul. A piacra kerülő bőrgyógyászati célú étrend-kiegészítőket tehát jó esetben nem csak biztonságosság, hanem hatékonyság szempontjából is értékelik. A hatékonyság nem kizárólag a termék összetételén múlik, hanem azon is, hogy a benne lévő alkotókat a felszívódást garantáló formában tartalmazzák.

Az étrend-kiegészítőket mindig a terméken feltüntetett módon érdemes használni. A napozásra felkészítő kúrát a fényterhelés előtt 3-4 héttel érdemes megkezdeni. A tavaszi vagy őszi, időszakos hajhullás esetén általában 3 hónapos kúra javasolt ahogy a köröm állapotának javítása érdekében is. A bőröregedés tüneteinek mérséklésére szolgáló un. szépségvitaminokat általában folyamatosan kell szedni. Ezek hatására általában javul a bőr hidratáltsága, csökkenhet a kisebb ráncok mélysége, határozottabbá válnak az arckontúrok, javul a bőr általános állapota. A szépségvitamin elhagyásával azonban a bőr egyensúlyvesztése újra kialakul és hamar láthatóvá válik, a kívánt hatás tehát csak folyamatos szedéssel érhető el. Bizonyos étrend-kiegészítők jól hasznosíthatók a különböző esztétikai beavatkozások eredményénenek fokozásában illetve az elért eredmény minél hosszabb fenntartásában.