A D-vitaminról

Most készült el egy reprezentativ vizsgálaton alapuló tanulmány, mely szerint a kora tavaszi hónapokban a magyar felnőtt lakosság átlagos D-vitamin-szintje 16 ng/ml, ami körülbelül a fele a normál értéknek. Az adat a szakértőket is meglepte, hiszen korábban 60 százalékra becsülték a D-vitamin-hiányban szenvedők arányát, most viszont az derült ki, a lakosság 90%-nak alacsony a D-vitamint szintje.  De mire is való a D-vitamin, ami valójában nem is vitamin, mert a szervezet maga is elő tudja állítani, amihez napfényre van szüksége. A csontképződésben játszott szerepe mellett sokrétű egyéb hatását igazolja, hogy több tanulmány adatai szerint D-vitamin hiányos állapotban nő bizonyos daganatos betegségeknek (pl. vastagbélrák és mellrák), a szív- és érrendszeri megbetegedésekne, anyagcserebetegségeknek és autoimmun betegségeknek a rizikója.

Érdekes módon több új kutatás eredménye is utal arra, hogy az alacsony D-vitamin-szint összefüggésbe hozható az elhízással, illetve, hogy a súlyosan elhízott emberek szervezetében kifejezetten alacsony lehet a D-vitamin-szintje. Mivel a szervezetben a D-vitamin segíti a leptin nevű hormon megfelelő működését, ami pedig közvetlenül felelős a jóllakottság érzésének kialakulásáért, a téli D-vitamin-hiány szerepet játszik abban is, hogy az ember hajlamosabb túlenni magát.

Hogyan lehet elkerülni a D-vitamin hiányt? A híres amerikai endocrinológus dr.Hollick szerint rendszeresen a testfelület 18-20%-át (ez megfelel az arc, kezek és alkarok területének) kell napfénynek kitenni. Ez a mi földrajzi fekvésünkön a világos bőrűeknek a nyári időszakban, a déli órákban 5 perc, a sötét bőrtípusúaknak pedig max. 15 perc napozást jelent. Ősztől tavaszig a mi földrajzi körülményeink között nem jut elegendő UVB sugárzás a bőrünkre, ami számottevő D-vitamin szintézist biztosítana. A nyáron szintetizált D-vitamint a szervezet csak hetekig esetleg 1-2 hónapig tudja tárolni, tehát ősszel már a legtöbb ember pótlásra szorul. A túl nagy dózisú mesterséges D-vitamin bevétel azonban veszélyeket rejt, mivel nem kívánatos mértékben megnöveli a vérben a kalcium-koncentrációt. A szolárium sajnos ebből a szempontból sem pótolja a napfényt, mert azok főleg UVA sugarakat bocsájtanak ki, míg a D-vitamin szintézishez UVB szükséges.

Végezetül hangsúlyozni szeretném, hogy a nyári hónapokban a már korábban ismertett elvek szerint ajánlott mindenkinek a fényvédelem a korai bőröregedés megelőzésére illetve a bőrrák kockázatának csökkentésére  érdekében, emellett is biztosított a  D-vitamin szintézishez elegendő UV mennyiség.